luni, 20 februarie 2023

Grigore Vieru - poetul copiilor

 

Angela Vintilă, șef filială, Biblioteca „Mihail Ciachir”

În perioada 12-18 februarie 2023, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a desfășurat Campania de promovare a lecturii, dedicată Zilei Naționale a Lecturii. Pe parcursul unei săptămâni au fost organizate evenimente complexe de educare a interesului pentru lectură.

Un eveniment dedicat operei lui Grigore Vieru a avut loc la Biblioteca „Mihail Ciachir”, filiala Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Elevii clasei aVI-a de la Liceul Teoretic „Natalia Gheorghiu", ghidați de dna. Stella Moraru, profesoare de limba și literatură română, au făcut cunoștință cu vasta creație a scriitorului.

Grigore Vieru a fost, incontestabil, o voce singulară, de o expresivitate deosebită în peisajul poeziei românești. Versurile sale au ilustrat, într-un regim al excelenței rostirii lirice, stări de spirit de o rară autenticitate, conturate în enunțuri poetice armonioase şi limpezi, sugestive şi sincere. Versurile lui se înscriu într-un program literar ce are ca element esențial apărarea şi ilustrarea limbii române.

Au răsunat versurile lui Grigore Vieru în interpretarea elevilor– simple şi pline de tâlc, de înțelepciune în care am descoperit misterul, vraja poeziei şi a muzicii, dimensiuni care subtilizează ființa umană. Elevii fiind vorbitori de limbă rusă, au manifestat dorința să cunoască opera scriitorilor autohtoni exprimând admirația, frumusețea și profunzimea limbii române, atât de frumos cântată de poetul Grigore Vieru. De asemenea elevii au aflat despre sentimentul patriotic autentic, starea de sinceră implicare cetățenească în destinul propriei patrii, toate acestea au reprezentat imperative imediate ale creațiilor sale, cărora poetul li s-a dedicat cu dăruire, spirit al jertfei şi credință.

Fiind în epicentrul unei colecții bogate de cărți, au fost determinate cele 10 motive pentru a citi. În urma celor enumerate, am concis că lectura aduce multe beneficii în formarea personalității. Expoziția de carte cu genericul „Grigore Vieru - poet al valorilor” a cuprins volume de excepție care rămân repere fundamentale ale poeziei românești de azi. Ea a completat șirul argumentelor privind utilitatea și impactul lecturii.

Cititorii se formează în bibliotecă. Pentru a-i fideliza, fiecare elev a primit câte un permis ce oferă acces la serviciile și ofertele celor 27 de filiale ale Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.