vineri, 26 martie 2010

O DISCUŢIE DEOSEBITĂ DESPRE SCRIITORII FRANCEZI CONTEMPORANI


Aliona MOCANU
Şef oficiu, Filiala “Târgovişte”

În perioada 22 -25 martie în incinta bibliotecii ”Târgovişte” a fost organizată Săptămâna Internaţională a Francofoniei ,care a demarat cu o expoziţie tematică de carte în limba franceză din colecţia bibliotecii. Expoziţia a fost intitulată: „Les ecrivains de la litterature francaise” şi au fost expuse opere semnate de H.de Balzac, Stendhal, Victor Hugo, Emile Zola, Alexandre Dumas, Cherles Baudelaire ş.a.
Pe data de 24 martie a continuat activitatea cu un colocviu “Scriitori francezi contemporani”. Au participat elevi de la Liceul “Dante Alighieri”, cl.IX şi elevii de la şcoala nr. 59 “George Coşbuc”, cl.IX, însoţiţi de profesoara de limbă franceză, doamna Angela Grati şi bibliotecara doamna Olga Bodaci.
Activitatea a fost deschisă de moderatoarea dna Larisa Ungureanu, care a vorbit despre însemnătatea acestei sărbători în Moldova.
În cadrul colocviului s-a discutat despre creaţia scriitorilor francezi contemporani Patrick Modiano şi Jean-Marie Gustave Le Clezio, ultimul Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2008.
La colocviu au participat cu comunicări studentele an.I, facultatea limbi străine USM, catedra Filologie franceză, Teodora Răţoi şi Romina Tolmaciova, dar şi colaboratoarea Bibliotecii “Târgovişte” Natalia.Musteaţă.
Romina Tolmaciova a avut ca temă pentru colocviu viaţa şi activitatea scriitorului Patrick Modiano, a cărui temă principală este căutarea identităţii. La fel, Modiano semneaza şi romane poliţiste, foarte “gustate” de tineri. Autor a peste 30 de cărţi, din ele: La Ronde de Nuit, Une jeunesse, Voyage de noces, Des inconnues et autres. Romina Tolmaciova a prezentat comunicarea sa în limba franceză.
O trecere în revistă a biografiei scriitorului Jean-Marie Gustave Le Clezio a făcut în limba română Natalia Musteaţă, bibliotecară, absolventă a facultăţii de limbi strănie, Universitatea Pedagogică de Stat “Ion.Creangă”, catedra Filologie franceză.
Teodora Răţoi a avut ca tema viaţa şi activitatea scriitorului Jean-Marie Gustave Le Clezio, accentuând asupra faptului că şi-a început activitatea de creaţie în băncile şcolii şi a avut multă susţinere din partea colegilor, un amănunt preţios şi educativ pentru elevii noştri care ar fi bine să aibă aceeaşi atitudine faţă de colegii lor, începători în ale scrisului. Teodora Răţoi s-a oprit asupra operei scriitorului, care cuprinde romane, eseuri şi traduceri din mitologia indiană. Le Clezio este scriitorul trăirilor interioare. El consideră că tematica războaielor, a ciocnirilor violente a trecut, că omul contemporan are nevoie de un refugiu sufletesc. Într-un sondaj de opinie realizat de revista Lire, în 1994, 13% dintre cei chestionaţi şi-au exprimat părerea că Le Clézio ar fi „cel mai mare scriitor de limbă franceză” aflat în viaţă. Opera sa cuprinde peste 54 de cărţi: romane, eseuri, povestiri. Cele mai importante: Le Proces-verbal (tradus şi în limba română), La Fievre (nouvelles), Mydrase, Voyage au pays des arbres, Desert, Onitsha, Ritournele de la faim et autres. Comunicarea a fost prezentată în limba franceză.
Un comentariu la cele spuse mai sus a avut profesoara Angela Grati, care a mulţumit bibliotecii pentru organizarea unui colocviu cu o temă atât de necesară, dat fiind că manualele de azi conţin puţine fragmente ale scriitorilor francezi, iar cât priveşte cei contemporani, aceştia sunt lipsă. Apoi s-a oprit asupra semnificaţiei scrierilor lui La Clezio şi necesitatea de a fi citite, cunoscute.
Moderatoarea a trecut la un alt aspect al temei, îndemnându-i pe cei prezenţi şi, în primul rând, pe elevii invitaţi la colocviu, să povestească asistenţei, de ce au îndrăgit limba franceză.
Au răsunat mărturisiri emoţionante din partea elevilor. Au fost aduse elogii învăţătorilor şi profesorilor care au ştiut să cultive dragostea faţă de limba franceză, faţă de cultura franceză şi faţă de Franţa.
Participanţilor la colocviu le-au fost oferite broşuri, transmise, prin intermediul moderatoarei de Alianţa Franceză din Moldova: Vous parlez francais?; Parlez francais; Journees de la Francophonie en Moldavie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu