sâmbătă, 30 octombrie 2010

CEA MAI GENEROASĂ PRIETENĂ A BIBLIOTECII ,,TÂRGU-MUREŞ''

Claudia ŞATRAVCA, director,
Filiala ''Târgu-Mureş''



Scriitoarea Valentina Stoica este de mulţi amica de suflet a bibliotecii noastre. Am cunoscut-o pe cînd lucra redactor-şef la revista ,,Arta Educaţiei''. Ea a fost cea care a dat valoare justă profesiei de bibliotecar, iniţiind rubrica Lumina cărţilor în revista la care activa. Menirea rubricii consta în promovarea şi valorificarea muncii de bibliotecar. Astfel, în anul 1998 în rubrica sa, scriitoarea a reflectat activitatea mai multor specialişti din domeniu de la B.M. ,,B.P. Hasdeu''. Pentru Valentina Stoica Biblioteca ,,Târgu-Mureş'' reprezintă cea mai importantă oază de inspiraţie pentru scrierile sale. La noi se simte ca acasă şi este mereu prezentă la activităţile organizate de bibliotecă. Apreciind importanţa majoră a sărbătorii Săptămîna Uşilor Deschise, Valentina Stoica participă de fiecare dată, venind cu un cadou preţios - o carte nouă, pe care o lansează în cadrul activităţii. În acest mod, colecţia bibliotecii s-a îmbogăţit cu cărţi noi cu dedicaţie din partea autoarei: Femeia în albastru, Pasiune şi calvar, Romantici şi vagabonzi, Jurnalul unei actriţe, Cea mai seducătoare femeie, Steaua făuririi, Vocaţia pedagogică.

În octombrie a.c. în cadrul tradiţionalului program Săptămâna Uşilor Deschise, biblioteca a organizat lansarea cărţii “Revelaţii”, o culegere de nuvele recent apărută, a scriitoarei Valentina Stoica. La activitate au participat circa 90 de persoane: studenţi de la facultatea de Limbi Moderne a UPS “Ion Creangă”, elevii clasei a 10 de la Liceul Teoretic “Ion Creangă”, însoţiţi de profesoara de limba şi literatura română Ana Galaju, jurnalişti, scriitori ,actori, bibliotecari şi profesori.

„Valentina Stoica este o scriitoare înzestrată cu harul de a reproduce într-un mod deosebit situatii şi întâmplări ale vieţii, ale da semnificaţie şi valoare artistică, moralizatoare. Crează atmosferă firească şi dă viaţă personajelor sale cu o măiestrie incredibilă. Nu întâmplător e şi autoare de piese. În cărţile dumneaei auzim vocile contemporanilor noştri - medici, ingineri, agricultori, elevi, studenţi – auzim, de fapt, pulsul vieţii...” a spus Claudia Partole, colega de breaslă a autorei şi moderatoarea activităţii. Prezenţi la discuţie, scriitorii Victor Prohin, Nicolae Rusu, Marcela Mardari, jurnalista Ludmila Bulat, criticul literar Eliza Botezatu, artista poporului Paulina Zavtoni, profesoara Ana Galaju, au relevat personajele din “Revelaţii, care întruchipează calităţile omului integru: Violeta La balul Adrianei, Diana Serile de la Constanţa, Sofia Meditaţiile lui Marcel Ocăreanu, Natalia Inegalabila Nicoleta Rutescu. Astfel, vorbitorii au menţionat continua confruntare cu sine, dar şi cu Lumea. situaţii care se reliefează în caracterul multor personaje din cele şapte nuvele, cuprinse în carte. Totodată, deosebit de elocvent sunt descrişi şi acei eroi care, prin maniera lor de a gîndi şi trăi, a activa, a-şi exprima sentimentele îşi trădează zbaterea între cele două extreme ezistenţiale - corectitudene şi trivialitate, bunăoară, AndreiVicenţiu, Nicoleta din nuvelele menţionate. În majoritatea nuvelelor simţim îndemnul autoarei de a ne debarasa de obişnuinţele reprobabile, tendinţa de a ne cultiva virtuţile şi de a combate Răul - generatorul viciilor, care îi fac pe oameni să se rătăcească pe întortocheatele poteci ale existenţei umane. Este ceea ce a demonstrat foarte elocvent Paulina Zavtoni, lecturînd episodul culminant din nuvela La balul Adrianei.

Numeroase au fost întrebările adresate de elevi şi studenţi scriitoarei Valentina Stoica referitoare la prototipurile personajelor care se întipăresc în memorie. ,,Realitatea şi doar realitatea vieţii noastre este izvorul nesecat care îmi ajută să îi «sculptez» pe contempotanii mei, a răspuns autoarea. E vorba de oamenii pe care îi întîlnim în fiecare zi şi cu care stăm de vorbă, pe care suntem siguri că îi cunoaştem bine, dar de cîte ori de dăm seama că prea puţin cunoaştem tenebrele sufletului omenesc şi încă mai puţin ne cunoaştem pe noi înşine. Deaceea majoritatea protagoniştelor din aceste şapte nuvele înfruntă fenomene dramatice care urîţesc existenţa umană, precum am semnalat în prefaţa cărţii, fiindcă unii doresc să semene în jurul lor frumuseţe, dragoste şi bunătate, fiindcă ceilalţi îşi au sufletele afectate de trufie, animozitate, invidie şi de alte vicii - deopotrivă toţi suferă şi toţi îşi doresc o dinamică armonioasă a relaţiilor cu oamenii care manifestă mai multă sinceritate, mărinimie, grijă, atenţie şi consideraţie. Mulţi oameni îşi aleg ei înşişi potecile Răului, confirmînd prin aceasta adevărul exprimat de anticii Euripide şi Ovidiu - cele mai multe rele şi le pricinuiesc oamenii înşişi, ei văd Binele dar comit Răul, a menţionat autoarea.

La finele activităţii Valentina Stoica a mulţumit tuturor pentru participarea activă, îndemnînd tinerii spre o autoanaliză a propriului eu, acţiune extrem de necesară pentru a reuşi în complicatul proces al cunoaşterii de sine, acel al schimbării de atitudine, fără de care nu e posibilă înnobilarea sufletului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu