miercuri, 29 decembrie 2010

EVENIMENT-PREMIERĂ LA BIBLIOTECA ,,TÂRGU-MUREŞ”

Eugenia BUREA,
Filiala ,,Târgu-Mureş

La data de 28 decembrie biblioteca ,,Târgu-Mureş” a găzduit un eveniment important cu scopul express de a promova imaginea bibliotecii, cărţile, lectura şi expoziţiile de carte, dar şi importanţa unui mod sănătos de viaţă, în rîndul copiilor. Cei prezenţi la activitate au fost copii cu vîrsta cuprinsă între 5 şi 16 ani proveniţi din familii aflate în dificultate, care spre surprinderea tuturor au călcat pentru prima dată pragul unei biblioteci moderne, iar unii din ei au vizitat Chişinăul pentru prima dată. De aceea reacţiile şi impresiile au fost de nemăsurat. Această activitate denumită Într-un corp sănătos, o minte sănătoasă a fost organizată la iniţiativa Centrului de Resurse ,,Tineri şi liberi”, în colaborare cu Asociaţia ,,Tinerii pentru dreptul la viaţă” în cadrul Coaliţiei de promovare a legii şi activităţilor de voluntariat (Coaliţia Voluntariat) şi Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu, filiala ,,Târgu-Mureş”. TDV împreună cu Centrul de Resurse Tineri şi Liberi desfăşoară în mod sistematic acţiuni de susţinere a copiilor proveniţi din familii defaforizate. În octombrie 2010 ONG-urile sus menţionate şi-au asumat rolul de a oferi suport şi copiilor din familii social-vulnerabile din satul Făureşti, com. Ciorescu. Aceşti copii au fost oaspeţii evenimentului nostru, care au avut fericita ocazie de a fi implicaţi în diverse activităţi, de a se întîlni cu scriitorul Vasile Romanciuc şi în mod special de a consulta o mulţime de cărţi, etalate în mod atractiv pe rafturile expoziţionale, ceea ce le-a creat am putea spune o experienţa unică.

Deschiderea activităţii a fost marcată în mod spectaculos de surpriza organizată de biblioteca noastră - apariţia Albei-ca Zăpada, care le-a vorbit copiilor despre semnificaţia sărbătorilor de iarnă. precum şi despre darurile cele mai preţioase oferite cu prilejul acestor sărbători – cărţile. Copiii au fost de asemenea entuziasmaţi să audieze detalii despre fondarea bibliotecii chiar de la directoarea Claudia Şatravca, care le-a prezentat într-un mod captivant şi expoziţiile organizate inclusiv cu această ocazie. Excursia efectuată în bibliotecă le-a plăcut extrem de mult copiilor, astfel încît au fost curioşi să răsfoiască zeci şi zeci de cărţi şi reviste din toate domeniile cunoaşterii. În mod special copiii au fost impresionaţi de Oficiul Copii, care li s-a părut o adevărată căsuţă din poveste.



Remarcant în cadrul activităţii organizate a fost crearea atelierelor de lucrul cu computerul şi de sănătate organizate special cu această ocazie. La aceste ateliere au fost implicaţi copiii de vîrstă medie şi mare care au avut posibilitatea de a lua cunoştinţă despre modalităţile de accesare a informaţiilor necesare, inclusiv despre principiile unui mod sănătos de viaţă. În cadrul Atelierului Sănătate copii au fost informaţi despre principalele practici ale unui mod sănătos de viaţă, precum şi despre deprinderile nocive cum ar fi tabagismul, consumul de droguri şi alcool, care au un impact negativ asupra sănătăţii şi care sporesc caracterul morbid al populaţiei. Pentru a le spori interesul şi atenţia participanţilor faţă de mesajele relatate, s-a recurs la un set de jocuri organizate de către voluntari, cu scopul de a consolida nivelul de asimilare a informaţiei prezentate.
Cei micuţi au avut şi ei parte de o surpriză extraordinară şi anume întîlnirea cu scriitorul Vasile Romanciuc. Captivaţi de cele spuse de către scriitor, copiii nu au ezitat să-i adreseze mai multe întrebări despre scrierile sale interesante. Vasile Romanciuc a recitat copiilor mai multe poezii amuzante cu mesaje şi distincţii clare dintre bine şi rău, facînd de asemenea referinţă şi la poeziile marelui poet Grigore Vieru, fiind plăcut surprins de faptul că copiii cunoşteau mai multe poezii din creaţia poetului. Scriitorul le-a vorbit copiilor şi despre necesitatea şi importanţa consumării fructelor şi legumelor. Cu această ocazie, la sfîrşitul întîlnirii le-a dăruit copiilor cîte două cărţulii cu autograf intitulate sugestiv: Fructele care îmi plac şi În grădina cu legume, pe care scriitorul le-a relevat cu multă măiestrie, aşa încît a stîrnit mare interes în rîndul copiilor. Vasile Romnciuc şi-a manifestat generozitatea şi faţă de biblioteca noastră, donîndu-ne cu drag cărţile: Bucurii pentru copiii; De ce plînge clovnul?; Copilul cu aripi de carte.

Copiii de vîrstă mică au fost şi ei încadraţi de către bibliotecari într-o mică activitate despre modul sănătos de viaţă, bazat în mod special pe consumul de fructe şi legume. Activitatea a finalizat cu prezentarea expoziţiei de carte Un mod de viaţă sănătos, şi cu jocuri relevante, care i-a intrigat extrem de mult.

Finele evenimentului a culminat cu adresarea mesajelor de felicitare şi mulţumire. Copiii au primit în dar din partea Bibliotecii Municipale Enciclopedia Chişinău şi broşuri din partea voluntarilor elaborate de Ministerul Sănătăţii despre practicile unui mod sănătos de viaţă. Biblioteca de asemenea a primit în dar setul de broşuri intitulate: Efectele negative ale fumatului; Alimentaţia sănătoasă; Igiena Personală; Efectele negative ale consumului de alcool; Efectele negative ale narcomaniei; Somnul- Element de bază pentru sănătate; Activitatea fizică.

Activitatea organizată în premieră în cadrul bibliotecii noastre a reprezentat un prilej nemaipomenit de promovare a cărţii, dar şi a imaginii bibliotecii în spaţiul comunităţii. Copii şi partenerii noştri de colaborare au rămas extrem de mulţumiţi, astfel încît ne-au promis că vor reveni şi cu orice altă ocazie în acest centru de cultură şi informare continuuă- biblioteca ,,Târgu-Mureş”

Acest eveniment important din viaţa bibliotecii noastre a avut un impact pozitiv: am reuşit să sporim interesul faţă de carte şi lectură a acestor copii proveniţi din familii defavorizate; i-am familiarizat cu modalităţile de accesare a informaţiilor de pe internet, le-am vorbit despre modul sănătos de viaţă şi am înregistrat noi utilizatori în număr de 60 persoane de toate vîrstele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu